Communiceren met een zwaan

Een trotse zwaan beschermt haar kinderen

Wat is dat toch telkens weer een machtig vertoon van kracht en gratie als er een groep zwanen boven je hoofd het luchtruim doorsnijdt met hun ruisende vleugels.
Hoe zou het zijn om als bescheiden mens te communiceren met een zwaan, zo’n sterke en trotse vogel?

Een zwaan is zo’n krachtig dier, dat het leven en de zorg voor de kinderen uiterst serieus neemt. Zwanen kiezen hun levenspartner met grote zorg uit, ze zijn monogaam en blijven elkaar trouw tot in de dood.

zwaan 1 dierentolk Mijk

Tijdens een wandeling hier in Friesland zie ik drie grote, grijze jonge zwanen in het gras. Als ik dichter bij kom, gaan ze te water, waar hun moeder zwemt, terwijl hun vader een eindje verderop in het gras loopt.

Ik vraag de grote, witte zwaan in het water of zij met mij wil praten. Ze is niet erg toeschietelijk, maar als ik haar complimenteer over haar prachtige kinderen, dan ontdooit ze een beetje. Ze vertelt dat zij als zwaan niet zo dol is op mensen, ze moet haar kinderen beschermen tegen de mensen.

Daar kunnen mensen nog wat van leren

Ze heeft geen boodschap aan de mensen, ze laat me een beeld zien van een regenboog boven een weids landschap:
de wereld is prachtig van zichzelf, zonder inmenging van de mens, die meer kapot maakt dan dat die goed doet.

Ik vertel haar dat ik groot respect heb voor hoe zwanen als partners elkaar hun leven lang trouw zijn en samen voor hun kinderen zorgen. Ze beaamt, dat zwanen heel zorgvuldig hun partner kiezen, in tegenstelling tot mensen, en dat een zwaan liever alleen is, als er nog geen geschikte partner gevonden is of als ze hun partner verloren hebben. Daar kunnen mensen nog wat van leren!

zwaan 2 dierentolk Mijk

Ik zou hier graag nog wat over door filosoferen met haar, het terrein van relaties is bij mij voornamelijk een rampenplan geweest tot nu toe in mijn leven, maar daar heeft de zwaan geen boodschap aan, ze vindt het wel genoeg gepraat zo en gaat verder, ze zwemt weg, samen met kinderen, richting haar man.
(trouwens, de zwanen op de foto’s zijn niet dezelfde zwanen als waarmee ik gesproken heb)

Ben je benieuwd wat jouw dier je te vertellen heeft, dan kan een dierentolk je daarmee helpen. Je zult verrast staan over de wijsheid en het inzicht van je dier, dat zo dicht bij je leeft en waar je soms nog zo weinig van weet ….

drs. Mijk Cappenberg
06-81134419

dierentolk mijk cappenberg