Een hond uit het buitenland, en dan ….
De meeste honden uit het buitenland hebben zoveel ellende meegemaakt, dat je hart breekt als ze je laten zien wat ze hebben ervaren aan leed. Het is onvoorstelbaar en onbegrijpelijk dat mensen zo wreed kunnen zijn tegen dieren.
Mijn eigen hond, Miró, komt uit Spanje, deze lieve bruin-witte wollebol staat met mij op de foto bovenaan mijn website.
Miró was ongeveer 2 jaar oud toen hij broodmager bij mij kwam. Hij had in zijn leven enkel ervaring gehad met slaag, honger en wreedheid; hij was doodsbang voor mannen.
deze foto van een magere en bedeesde hond is gemaakt in Spanje
Inmiddels is Miró de meest relaxte, vrolijke, goedmoedige engel die je je maar kunt voorstellen. Hij vertrouwt mij voor 200% en geniet van alles in het leven, heerlijk veilig thuis in zijn mand relaxen en vrolijk uitgelaten door de natuur rennen en dollen.
Miró heeft een fantastisch karakter, stabiel, blijmoedig, relaxt, dapper, hij heeft prachtige wijze ogen en is een toegewijde kameraad voor mij.
Ik geniet elke dag van zijn aanwezigheid.
Wees voorbereid op medische problemen
Steeds vaker komen er vragen bij mij voor ondersteuning bij adoptie van een buitenlandse hond. De meeste honden die vanuit het buitenland geadopteerd worden hebben een verleden van langdurige, ernstige verwaarlozing en mishandeling.
Miró in de opvang in Spanje, voorzichtig en op zijn hoede
Allereerst hebben veel van deze honden medische problemen, waarvoor je zeker hulp moet zoeken bij de dierenarts. Onderschat deze gezondheidsproblemen niet. Het is emotioneel zwaar voor jezelf en financieel zwaar voor je portemonnee.
Hoe gelukkig ik ook ben samen met mijn Miró uit Spanje, toch weet ik niet of ik een volgende keer weer een hond uit het buitenland durf te adopteren. Vanwege de medische problematiek en daarmee gepaard gaande financiële zorgen en soms intensieve praktische verzorging.
Het contact met andere honden
Soms is voor jouw nieuwe buitenlandse huisgenoot het contact met Nederlandse honden vanaf het begin stressvol en problematisch.
Nu je weet dat ik zelf ervaring heb met een hond uit het buitenland, kunnen we op een rij gaan zetten wat jij als mens kunt doen in het begeleiden van jouw hond in zijn nieuwe leven bij jou in Nederland.
Toen Miró bij mij kwam, was hij in het begin nog heel onzeker naar vreemde mensen toe en hij was letterlijk doodsbang voor elke man die wij tegenkwamen op straat.
Dus wat was Miró blij toen hij de eerste hond hier tegen kwam. Hoera! een soortgenoot die dezelfde sociale taal spreekt, waarmee hij even ontspannen lekker kan dollen. Dat viel tegen!
Bij die eerste ontmoeting met Nederlandse honden schrok Miró zich naar. Je zag zijn onbegrip en daarna de schrik: van dit rare agressieve gedoe begreep hij helemaal niets.
En al gauw was hij tegenover Nederlandse honden net zo op zijn hoede als tegenover mannen.
een maand in Nederland en Miró ligt relaxed thuis veilig in zijn mand
Helaas is het tegenwoordig zo, dat veel Nederlandse honden gefrustreerd en onzeker zijn en allerlei onvoorspelbare angst-agressie vertonen. Hun natuurlijke sociale gedrag is verstoord geraakt door een verkeerde „opvoeding” door hun mens.
Terwijl honden uit het buitenland juist een heel natuurlijk sociaal gedrag vertonen en goed omgaan met het principe van rangorde in een roedel. Als twee honden uit het buitenland elkaar ontmoeten, dan zie je meestal meteen een vrolijke kennismaking en dolle stoeipartij, alsof ze allebei opgelucht denken: eindelijk een normale hond, leuk!
Jij bent altijd overal de alfa leider
Wat betekent dit alles nu voor jou, in het begeleiden van jouw hond uit het buitenland?
Het allereerste en allerbelangrijkste is, dat jij jezelf de universele hondentaal eigen maakt, zodat je een oer-betrouwbare alfa leider bent voor jouw hond.
Om je daarbij te begeleiden is er een goed boek, dat je helemaal naar de letter kunt volgen: Door de Ogen van de Hond, van Jos Oosting. Met de aanwijzingen uit dit boek kun je een betrouwbare alfa leider worden voor jouw hond.
Wees consequent en luister niet naar alle piet-praat die je op straat hoort van mensen die er niets van begrijpen.
2 maanden in Nederland en Miró is heerlijk vrij met wandelen en krijgt steeds meer zelfvertrouwen
Een veel gemaakte vergissing is dat we in het begin veel te snel veel te dichtbij komen, letterlijk en emotioneel. Voor een hond met een traumatisch verleden is in het begin een bepaalde vorm van afstand en rust essentieel om tot zichzelf te kunnen komen.
Wat mensen ervaren als troosten en knuffelen is voor zo’n hond juist bedreigend en ondermijnend voor zijn zelfvertrouwen.
Zorg dat je hond een eigen mand heeft, waar die zich altijd kan terugtrekken en waar die altijd met rust wordt gelaten. Zorg dat zijn mand een veilige plek is en dat er dan niemand op hem komt afstormen om hem (goedbedoeld) te knuffelen.
Duidelijkheid en consequent zijn betekent voor een hond veiligheid.
Niet straffen en belonen maar
negeren en belonen
In mijn optiek is het opvoeden van een hond door middel van straf en beloning een ouderwets en achterhaald concept, wat zeker averechts werkt bij een hond die mishandeld is. Geen enkele hond verdient ooit straf, maar zeker een hond die mishandeld is mag je nooit straffen, dat werkt altijd averechts.
Wat wel werkt, is het consequent negeren van ongewenst gedrag, waardoor dat gedrag vanzelf uitdooft en verdwijnt. Tegelijk laat je je waardering zien voor positief gedrag en beloon je dat gedrag, zodat je hond weet waar jij blij van wordt en wat er van hem verwacht wordt.
Wanneer jij een rustige, consequente alfa leider bent voor je hond, dan leg je daarmee de beste basis voor je hond om zijn trauma’s uit het verleden te kunnen verwerken en in balans te komen.
na 5 maanden geniet Miró volop van het leven
Als alfaleider bescherm je jouw hond
Jij bent de allerbelangrijkste steun en toeverlaat voor jouw hond, jij bent de alfa leider, die altijd rustig is, vol zelfvertrouwen, de beschermer van je roedel, waarin je hond altijd een veilige, vaste plek heeft.
Jij bent de baas, ook als andere mensen commentaar hebben, dan is het jouw taak om die mensen duidelijk te maken dat jij bepaalt wat er gebeurt met je hond.
In het begin zijn vrienden en familie begrijpelijk nieuwsgierig naar jouw nieuw geadopteerde hond. Toch kun je dit soort bezoek beter een paar weken afhouden, zodat je hond rustig eerst samen met jou een band kan opbouwen, voordat er allerlei mensen over de vloer komen, die hij allemaal nog nooit heeft ontmoet.
De eerste maanden liet ik niet toe dat volwassenen of kinderen op Miró afstormden om hem te aaien bovenop zijn hoofd, over hem heen te hangen, enzovoort.
Honden die jarenlang zijn geslagen en verwaarloosd hebben in het begin extra rust en bescherming nodig om vertrouwen te krijgen in het leven en in de mensen.
Geen gepamper, geen verwennerij, maar bescherming in hondentaal van een alfa leider die weet wat die doet.
Miró woont al 2 jaar bij mij. Op bezoek bij andere honden is hij hier een zelfverzekerde en zachtmoedige leider
Hoe kan ik als dierentolk je hond ondersteunen
En nu ben jij zo’n betrouwbare alfa leider (geworden) en toch is je hond nog niet echt ontspannen en blij. Dan kun je bij mij extra ondersteuning krijgen voor je hond.
Mijn ervaring is dat een aanpak op meerdere fronten tegelijk nodig is:
♥♥♥ Een luisterend oor
Ik kan contact maken met je hond, zodat die zijn verhaal kan doen en zijn hart kan luchten. Het is zo belangrijk dat een hond de nieuwe ervaring kan opdoen dat er nu wel echt naar hem geluisterd wordt, dat hij nu wel serieus genomen wordt door mensen.
♥♥♥ Ondersteuning met healings op afstand
Met een pakket van 3 healings op afstand kan ik je hond op een zachte en liefdevolle manier helpen om te herstellen van de beschadigingen die hij heeft opgelopen.
♥♥♥ Met een speciale bloesem remedie extra ondersteuning geven aan je hond.
De bloesem remedie die ik voor deze getraumatiseerde honden maak, laat ik speciaal uit Alaska komen.
Elke hond is uniek. Dus ook elke hond gaat anders om met een traumatische ervaring.
In het algemeen is het wel zo, hoe langer het trauma heeft geduurd, hoe meer tijd het gaat kosten om te herstellen.
Dat betekent, dat we samen bekijken, wat jouw hond nodig heeft.
De basis aanpak heb ik hier in detail uitgelegd. In de praktijk moeten we uitzoeken hoeveel begeleiding jouw hond nodig heeft en hoe lang.
drs. Mijk Cappenberg
06-81134419
Wkkgz registratie bij NIBIG: 529027
Kamer van Koophandel: 64285979